zaterdag 14 december 2013

Rijst balletjes.

Hi lezers,

daar is Jay weer en nog steeds in de sfeer van gerechten. En ook nog steeds een beetje in de Aziatische sfeer. Ik kom namelijk weer met een Aziatisch gerecht, namelijk rijst balletjes! :)


Rijst balletjes zijn best wel moeilijk om te maken, vind ik persoonlijk. Maar ik vind het echt heel er lekker, eigenlijk is het gewoon sushi in een vorm van een soort balletje. En veel heb je niet nodig. Alleen kost het wel wat tijd. 

Wat heb je allemaal nodig?

275 g kort korrelige rijst (sushi rijst)
3.5 dl water
2 theelepels zwart sesamzaad
50 g fijngesneden zalm
2 eetlepels ingelegde fijngehakte gember
2 fijngehakte lente uitjes

Bereidingswijze:

1. Was het rijst in een zeef tot dat het water helder blijft. Doe de rijst en het water in een grote goede pan en breng het aan de kook (eventueel een pan met een dikke bodem). Zet het vuur laag en laat de rijst afgedekt 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur na 15 minuten en laat het dan 20 minuten afgedekt afkoelen.
2. Rooster de zwarte sesamzaadjes in een droge koekenpan op een laag vuur. Schud voortdurend met de pan tot de zaadjes open beginnen te barsten.
3. Meng zalm, gember en de lente uitjes in een kleine schaal en maak met natte handen een balletje van ongeveer 60 g rijst. Doe 2 theelepels zalmmengsel (mengseltje van de zalm, gember en lente ui) in het midden van vorm het balletje eromheen. Maak de rest van de rijstballetjes op dezelfde manier. Hou je handen vochtig, als je handen niet vochtig zijn blijft het rijst aan je handen kleven.
4. Serveer de rijstballetjes op een grote schaal en bestrooi ze met het geroosterde sesamzaad.

xoxo



Geen opmerkingen:

Een reactie posten